Αντιεκλογικές Δράσεις στις γειτονιές μας.

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν»…σε κάθε προεκλογική περίοδο αυτός ο στίχος δεν πάει γάντι;

Τώρα που οι εκλογές, οι πολιτικές εκστρατείες των κομματικών στρατών, ο νηφάλιος και αυτιστικός απολογισμός των αποτελεσμάτων και οι πολύπλευρες και αστείες εκτιμήσεις γύρω από την επιδημία της αποχής τέλειωσαν ήρθε η ώρα να ξαναπάρουμε τον λόγο.

Εδώ και καιρό, συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι αυτές οι εκλογές δεν μας κάνουν. Όλα στημένα, βρε παιδί μου. Κάθε κόμμα και υποψήφιος, «ενωτικές» προσπάθειες ώστε να τρώνε πολλοί μαζί, ανεξάρτητοι υποψήφιοι με λόγο που δεν έλεγε τίποτα, ρητορείες και καταδίκες, υποσχέσεις και «ρεαλιστικές» φανφάρες, κραυγές και πανηγυρισμοί, μνημόνια-αντιμνημόνια, καλλικράτηδες και…χίλια μύρια κύματα. Συμπεράναμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές πράγματι κρίνονται πολλά. Και για την ακρίβεια, στο περιθώριο των εκλογών και του εκλογικού πανηγυριού. Γιατί ποιος ακόμα και τώρα γνωρίζει τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Καλλικράτης στην καθημερινότητά μας και στις τοπικές κοινωνίες; Ούτε καν οι δήμαρχοι! Και τι τους ενδιαφέρει άλλωστε!

Μέσα στις συζητήσεις μας καταλάβαμε γρήγορα ότι γενικά οι εκλογές δεν μας κάνουν. Είτε έχουμε ψηφίσει στο παρελθόν είτε όχι, καταλάβαμε ότι είτε βρίζαμε τον εαυτό μας και θέλαμε να μας κοπεί το χέρι είτε ότι γενικά δεν άλλαξε το παραμικρό στις ζωές μας μέσα από την ψήφο μας.

Και τι κάνομεν, αναρωτηθήκαμε;

Έτσι και ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Να’ χουμε εμπιστοσύνη στην συλλογική μας δύναμη και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. έτσι, κάναμε και εμείς την προεκλογική μας προπαγάνδα μιλώντας και πράττοντας με βάσει αυτά που πιστεύουμε, αυτά που είμαστε και αυτά που θέλουμε. Ούτε υποσχεθήκαμε τίποτα, ούτε και προτείναμε έτοιμες λύσεις. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε με άλλους κατοίκους, να συζητήσουμε, να γνωριστούμε, να αλληλοεπηρεαστούμε, να μοιραστούμε ανησυχίες, προβλήματα αλλά και σχέδια αντίστασης. Το «τι κάνομεν» απέναντι στις εκλογές, γρήγορα μεταμορφώθηκε στο «τι κάνομεν» απέναντι σ’όλη την ζοφερή πραγματικότητα που οργανώνουν εναντίον μας ολόκληρες συμμαχίες: κυβέρνηση, ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ….ΚΤΛ.

Και εδώ ξεκινά το ενδιαφέρον. Μόλις βγήκαμε στον δρόμο, συναντήσαμε ανθρώπους με οργή αλλά και με απελπισία. Ανθρώπους συνειδητοποιημένους αλλά και ανθρώπους μετέωρους. Ανθρώπους κολλημένους στην αυταρέσκειά τους αλλά και ανθρώπους πρόθυμους για προκλήσεις, πειραματισμούς, για το διαφορετικό. Εν ολίγοις, είδαμε μια κοινωνία ζωντανή και εν κινήσει. Έτσι, μπήκαμε και εμείς σε κίνηση.

Αρχικά, οργανώσαμε την περιοδεία του δικού μας υποψηφίου δημάρχου. Ντύσαμε ένα ανδρείκελο με αστεία ρούχα και περούκα και τον δέσαμε σ’ένα καροτσάκι ώστε να φαίνεται ψηλός και επιβλητικός. Ήταν όμως μουγκός. Χωρίς εμάς θα παρέμενε μουγκός. Όμως, αποφασίσαμε να του δώσουμε φωνή. Φτιάξαμε ηχητικά αποσπάσματα με τον Καραγκιόζη να χαιρετά την οικογένεια (του), τον Κωνσταντάρα ως Μαυρογιαλούρο να βγάζει λόγο, κ.α. Αποσπάσματα ατάκτως ερημμένα , αστεία και χωρίς νόημα ταυτόχρονα που ήταν ανοιχτά σε ερμηνείες. Τον πήραμε στα χέρια και τον περιφέραμε σε κεντρικές οδούς του Παγκρατίου και της Καισαριανής την «Παρασκευή των εκλογών», την προπαραμονή της εκλογικής αναμέτρησης. Μαζί μοιράζαμε το κείμενο με τις απόψεις μας ενώ πετούσαμε τρικάκια (φεϊγ βολάν, στην κοινή κομματική νέα ελληνική) με την επιγραφή «ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕ ΨΗΦΙΖΩ».

Οι αντιδράσεις ποικίλες. Σάστισμα, ενθουσιασμός, περιέργεια, γέλια, ξύνισμα μούτρων, χειροκροτήματα. Και το καλύτερο; Ερωτήσεις! «ποιοι είστε», «γιατί το κάνετε», «τι’ναι τούτο» και άλλα. Και εγένετο…επικοινωνία!

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο…των εκλογών πήγαμε στον Βύρωνα, στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, μια πλατεία περικυκλωμένη από τραπεζάκια. Μες στη μέση της πλατείας στήσαμε το δικό μας…προεκλογικό debate. Σενάριο, σκηνοθεσία, ηθοποιοί και guests, ηχητικά, φωτισμός, μακιγιάζ…όλα δικά μας!!!

Εδώ δεν χωράνε πολλές περιγραφές και σχόλια. Γελάσαμε όσο δεν πάει. Με τα χάλια τους αλλά και με τα δικά μας.

1ο Αντιεκλογικό Αυτοδιοικητικό debate – μέρος 1ο:

[youtube width=”350″ height=”300″]http://www.youtube.com/watch?v=KhPimaGE6xA[/youtube]

1ο Αντιεκλογικό Αυτοδιοικητικό debate – μέρος 2ο:

[youtube width=”350″ height=”300″]http://www.youtube.com/watch?v=hzqE3MkAnVM[/youtube]

1ο Αντιεκλογικό Αυτοδιοικητικό debate – μέρος 3ο:

[youtube width=”350″ height=”300″]http://www.youtube.com/watch?v=b0meZAbxRaE[/youtube]

Αυτή λοιπόν ήταν η δική μας ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις εκλογές. Συμμετείχαμε ολόψυχα στις εκλογές αλλά με τον τρόπο μας. Και χαρήκαμε πολύ που βρεθήκαμε με ανθρώπους που θέλησαν να συμμετάσχουν και αυτοί στις εκλογές με τον τρόπο τους. Και ακόμα πιο πολύ χαρήκαμε όταν είδαμε τα τρομαγμένα μούτρα των βουλευτών, των υπουργών, των υποψηφίων δημάρχων, των πολιτικών αναλυτών και των δημοσιογράφων στην προσπάθειά τους ν’ αναλύσουν τα αυξημένα ποσοστά της αποχής πανελλαδικά. Κύριοι, δεν καταλάβατε τίποτα ακόμα και δεν παίρνετε με τίποτα χαμπάρι. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Θα ξαναβρεθούμε μπροστά σας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

blog: http://syneleysikatoikwnvkp.squat.gr

e-mail: tapitourgeio@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *