Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι «διαβιβάστηκε στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Μετά την επεξεργασία, το νομοθέτημα θα υποβληθεί για έγκριση στο ΣτΕ, με στόχο να θεσμοθετηθεί στο τέλος του χρόνου».
Ας δούμε μερικά σημεία του σχολιάζοντάς τα. (Το άρθρο είναι από την τοπική εφημερίδα «Οι γειτονίες μας», από το τεύχος Σεπτεμβρίου 2010, σελ. 13)
Έτοιμο το σχέδιο για τον Υμηττό
-στο δρόμο προς το συμβούλιο επικρατείας
(….)
«Η παρέμβαση επηρεάζει άμεσα 15 δήμους (Αθηνάς, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών), που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.
1. «Αυξάνεται στα 40 στρέμματα το όριο του γηπέδου για να χορηγηθεί οικοδομική άδεια στη Β’ ζώνη. Ορίζεται ιδιαίτερα χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2), ενώ η κάλυψη φτάνει έως το 15% του οικοπέδου, το όποιο επιπλέον πρέπει να φυτεύει με δένδρα τουλάχιστον στο 50%. Στις υπόλοιπες ζώνες, εκτός της Α’ όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, το όριο αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται στα 20 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της αρτιότητας.».
Κύριοι, ούτως ή άλλως οι βίλες ποτέ δεν είχαν την μορφή πολυκατοικίας. Ήταν το πολύ 2οροφες ή 3οροφες. Πλέον, όμως, προβλέπεται οι βίλες αυτές να έχουν μεγαλύτερες και κατάφυτες αυλές. Είναι ένα βήμα, δε νομίζετε; Παρεμπιπτόντως, στην Β΄ζώνη προστασίας περιλαμβάνονται εκτάσεις όπως το Σκοπευτήριο ή το άλσος της Πανεπιστημιούπολης. Ρε, λες;
2. «Προβλέπεται η απομάκρυνση όλων των κεραιών και η κατασκευή το πολύ δυο ιστών για τη συγκέντρωση όλων των υποδομών που χρησιμοποιούν σήμερα οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα διασαφηνιστούν με μελλοντική υπουργική απόφαση».
Αφενός, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Αφετέρου, πραγματικά δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το «αυτονόητο». Αφού με τη νέα τεχνολογία της ψηφιακής τηλεόρασης το μεταλλικό δάσος που «φυτεύτηκε» στον Υμηττό θα έφευγε έτσι και αλλιώς το αργότερο το 2015, έτος που όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι υποχρεωμένα να εκπέμπουν σε ψηφιακό σήμα. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι όλες αυτές οι κεραίες θα μπορούν να αντικατασταθούν από 2-3 ιστούς. Δηλαδή, εφαρμόζουν κάτι έτσι και αλλιώς δρομολογημένο από τους καναλάρχες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πουλάνε ως «πράσινη» πολιτική! Τώρα, το πώς οι 2-3 ιστοί που θα παραμείνουν θα είναι φιλικοί προς τον Υμηττό, ουδείς γνωρίζει…
3. «Καταργούνται οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι μονάδες που βρίσκονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή οφείλουν να μετεγκατασταθούν μέσα σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε; Αυτή την καραμέλα την μασάνε εδώ και δεκαετίες. Όμως, εδώ και δεκαετίες στον Υμηττό λειτουργούν λατομεία (Μαρκόπουλο), βενζινάδικα (στρατόπεδο Σακέτα), σκουπιδότοποι (παντού!) και άλλα όμορφα και ωραία. Φανταζόμαστε ότι τα 2 χρόνια προθεσμίας θα μετατραπούν σε δεκαετίες μέσα από τις προσφυγές των καλοθελητών και των «άμεσα ενδιαφερομένων».
4. «Χαρακτηρίζονται ανενεργά όλα τα λατομεία και επομένως χωρίς περίοδο χάριτος παύουν να λειτουργούν, ενώ υποχρεώνονται να αποκαταστήσουν το φυσικό ανάγλυφο μέσα σε τρία χρόνια».
Εδώ πάνε ένα βήμα παραπέρα δείχνοντας μας ότι μας πέρανε για τελείως ηλίθιους. Πως μπορούν λατομεία που λειτουργούν κα κατατρώνε το βουνό εδώ και 25 χρόνια ν’αποκαταστήσουν το ανάγλυφο σε 3; Θα γκρεμίσουν ότι χτίστηκε από το χώμα του Υμηττού και θα το βάλουν πίσω σαν παζλ; Τους έχει μιλήσει κανείς για «μη αναστρέψιμες συνέπειες»; Ας μας δώσουν εμάς τις πέτρες και ξέρουμε μετά τι να τις κάνουμε…