ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΛΕΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ

ΛΕΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το μάθατε; Τα spreads ανεβαίνουν, τα hedge funds επίσης, τα επιτόκια ανεβοκατεβαίνουν και οι δείκτες της οικονομίας τρελάθηκαν!

Μια εκστρατεία κοινωνικής τρομοκράτησης έχει εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες από τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης βομβαρδίζοντάς μας με στοιχεία, νούμερα και δείκτες τα οποία μας αναπαριστούν τους ρυθμούς έντασης και τις συνέπειες της περιβόητης οικονομικής κρίσης. «Πτώχευση», «ελλείμματα» και «χρέη» επιστρατεύονται ώστε να μας παραπλανήσουν και να μας στήσουν στον τοίχο λες και εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γύρω μας είναι υπολογισμοί κερδών και ζημιών, σταθεροποίηση δεικτών και δημοσιονομικά ισοζύγια.

Παράλληλα, έρχονται να προστεθούν τα πολεμικά ανακοινωθέντα του πρωθυπουργού που κραυγάζει ότι «έχουμε πόλεμο!». Και ενώ ψάχνεις να δεις από πού θα σου’ρθει γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι τον πόλεμο τον έχουν κηρύξει εδώ και καιρό και ο στόχος είσαι εσύ ο ίδιος. Περικοπές επιδομάτων και δώρων, πάγωμα μισθών, μαζικές απολύσεις, ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, επιπλέον φόροι, αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, χαράτσια στους λογαριασμούς των «κοινωφελών επιχειρήσεων» (ΔΕΗ,ΟΤΕ κ.α) και άλλα όπλα μαζικής εξόντωσης χρησιμοποιούνται ώστε να μας σπρώξουν ακόμα πιο κάτω. Επιτίθενται στον μισθό μας, στα δικαιώματά μας, στις ελευθερίες μας, στο σύνολο της ζωής μας. Και αν το μεγάλο άλλοθι τους είναι η «οικονομική κρίση» πίσω απ’ αυτό κρύβονται η διαιώνιση των κερδών τους και η εντατικότερη εκμετάλλευσή μας.  Και ρίχνουν στο τραπέζι όλα τα χαρτιά τους. Στο πεδίο της «πολεμικής διπλωματίας» μιλούν για πίεση των εθνικών αγορών, για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, για ευρωπαϊκή σύγκλιση, για εθνική ομοψυχία. Και όλα αυτά μεταφράζονται στις δικές μας θυσίες…στον βωμό των δικών τους κερδών!!! Κυνικά ομολογούν ότι «εμείς καρπωθήκαμε τα πάντα, εσείς θα πληρώσετε το λογαριασμό».

Από την άλλη, μοιράζουν απλόχερα τον φόβο. Χτυπούν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, προφυλακίζουν ανθρώπους με κατασκευασμένα στοιχεία, πυροβολούν και καταδιώκουν μέσα στις γειτονιές μας ενώ δυνάμεις κατοχής στρατοπεδεύουν σ’ όλη την μητρόπολη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. Θέλουν να μας κρατήσουν μόνους και φοβισμένους, κλεισμένους στα διαμερίσματά μας να μετράμε αποδείξεις και λογαριασμούς αναζητώντας τρόπους να…επιβιώσουμε.

Μήπως όμως έχουμε ήδη καθυστερήσει; Ως πότε θα υπομένουμε καρτερικά την λεηλασία μας και θα συναινούμε στην συντριβή μας;   Όσο παραμένουμε σιωπηλοί δεν πρόκειται να σταματήσουν τις καταστροφικές τους πολιτικές. Νέα μέτρα θα παρθούν, το ξεζούμισμά μας θα συνεχιστεί και νέοι «εχθροί» θα εφευρεθούν ώστε να δικαιολογήσουν την επίθεση ενάντια στις ζωές μας.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε μπρος το δικό μας «σχέδιο διάσωσης». Να στήσουμε εμπόδια στον οδοστρωτήρα που θέλουν να περάσουν από πάνω μας. Να βγούμε στους δρόμους αναζητώντας συμμάχους σ’ αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν θυσίες για τις κυβερνήσεις και δεν έχουν όρεξη να παζαρεύουν τα κεκτημένα τους με τους εργοδότες τους. Να γνωρίσουμε τον διπλανό μας δημιουργώντας σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ενάντια στην φτώχεια και την ανέχεια. Να οικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους και να προβάλλουμε τις συλλογικές μας ανάγκες για επικοινωνία και διασκέδαση έξω από τον κόσμο της κατανάλωσης και του εμπορεύματος. Ν’ αποτινάξουμε τον ατομικό μας φόβο μέσα από τα μονοπάτια του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης προωθώντας την άμεση και αδιαμεσολάβητη συλλογική δράση μακριά από κάθε είδους χειραγωγούς και καλοθελητές.

Και όλα αυτά όχι επειδή ξαφνικά γίναμε φτωχότεροι. Όσο ο καθένας κοιτά απλώς την τσέπη του, αργά ή γρήγορα, θα βουλιάξει παρέα μαζί με τους υπόλοιπους. Πλάι στην ζωή μας πρέπει να υπερασπιστούμε και την συλλογική αξιοπρέπειά μας. Δεν ήρθαμε να παζαρέψουμε για ψίχουλα, ήρθαμε να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν…τα πάντα! Ούτως ή άλλως, η φτώχεια δεν θέλει καλοπέραση, θέλει ανατροπή.

Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Παγκρατίου, Καισαριανής

ΑΛΣΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ από τις 10.00 π.μ

Χαριστικό-Ανταλλακτικό Παζάρι στις 10.00 π.μ

Φέρνουμε ότι στριμώχνεται στις ντουλάπες και τα πατάρια μας και τα μοιραζόμαστε. Ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, αντικείμενα και σκεύη που σε μας φαίνονται άχρηστα αποκτούν χρησιμότητα σε άλλους. Το χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Ένα πάρε-δώσε πέρα κι ενάντια από το χρήμα και το κέρδος. Μια πρωτοβουλία που αμφισβητεί την σύγχρονη καταναλωτική υστερία του τριγώνου «σπίτι-δουλειά-κατανάλωση» και αντιμετωπίζει συλλογικά και αυτοοργανωμένα τις ανάγκες μας σε αγαθά πρώτης ανάγκης (ρούχα κ.α). Δεν είναι ουδέτερη «φιλανθρωπία» αλλά μια πρόταση και μορφή ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αγαθών και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

Τουρνουά Παιδικού Ποδοσφαίρου (8-12 ετών) στις 11.00 π.μ

(Δηλώσεις συμμετοχής από τις 10.00 π.μ)

Οργανώνουμε την ανάγκη για άθληση και άσκηση των παιδιών μας πέρα από χρηματικά αντίτιμα, συνδρομές, χορηγούς, επαγγελματίες και αστέρες. Αντί για τον ανταγωνισμό, προωθούμε το συλλογικό παιχνίδι όπου «νικητές και ηττημένοι» συνειδητοποιούν την αξία της συμμετοχής. Εξοικειωνόμαστε με τους δημόσιους χώρους και τους χρησιμοποιούμε για τις συλλογικές ανάγκες μας.

Παιδικό-Θεατρικό Παιχνίδι στις 12.00 μ.μ

Ελάτε να παίξουμε, να δημιουργήσουμε, να  εκφραστούμε.

Η απομόνωση κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας έρχεται και εκφράζεται και στο παιχνίδι. Το παιχνίδι γίνεται ατομικό, απρόσωπο play station και διαμεσολαβημένο internet μέσα στο διαμέρισμα. Αντίθετα, το παιχνίδι ως  μια έκφραση της συλλογικότητας και  της επικοινωνίας σε ένα ελεύθερο δημόσιο χώρο προτάσσει την χαρά, την δημιουργικότητα και την ομαδικότητα ενώ απελευθερώνει την φαντασία και τις αισθήσεις.

Στον καταναλωτισμό λέμε ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Στην ακρίβεια και την φτώχεια προτείνουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στο φόβο και την απομόνωση απαντάμε

με ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου

tapitourgeio@gmail.com